Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Συγκάλυψη με στόχο να βγει λάδι το σύστημα

ΒΟΥΛΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Συγκάλυψη με στόχο να βγει λάδι το σύστημα
Δεν πέρασε η πρόταση για παραπομπή Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη

Associated Press
Η τακτική των συμψηφισμών και του κουκουλώματος που ακολουθήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της ΖΗΜΕΝΣ (από τα οποία χρηματοδοτήθηκαν και τα δύο κόμματα) φάνηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής, όπου το ΚΚΕ κατήγγειλε και αποκάλυψε ότι τα κατά καιρούς σκάνδαλα, όπως και το συγκεκριμένο, δεν αφορούν απλώς κάποια πρόσωπα, αλλά είναι σύμφυτα το ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.
Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε, μετά από μυστική ψηφοφορία, την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την παραπομπή μόνο των πρώην υπουργών της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη (για την εποπτεία στον ΟΤΕ σε σχέση με τη σύμβαση με τη ΖΗΜΕΝΣ) και Χρ. Μαρκογιαννάκη (για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας «C4i» για τους Ολυμπιακούς του 2004) σε τριμελές γνωμοδοτικό δικαστικό συμβούλιο με την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.
Εξηγώντας τη στάση του ΚΚΕ στην ψηφοφορία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής στην ομιλία του τόνισε:
«Επειδή από όλη αυτή τη διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για την ουσιαστική αντιμετώπιση του σκανδάλου, επειδή επιβεβαιώθηκε ότι έχετε διάθεση -και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- να συγκαλύψετε αυτό το σκάνδαλο, επειδή όλη αυτή η διαδικασία έχει ευτελιστεί, το ΚΚΕ καταλήγει να δώσει λευκή ψήφο σε όλη τη διαδικασία».
Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας αποχώρησε η ΝΔ, ζητώντας να μην παραπεμφθεί ο Γ. Αλογοσκούφης, και ο ΛΑ.Ο.Σ που έκανε λόγο για κουκούλωμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε άκυρο ψηφοδέλτιο.
Η πρόταση έπρεπε, με βάση τον κανονισμό της Βουλής, να πάρει τουλάχιστον 151 ψήφους, αλλά τελικά υπέρ της παραπομπής του Γ. Αλογοσκούφη ψήφισαν 141 βουλευτές (7 υπέρ, 6 παρών και 13 λευκό), ενώ υπέρ της παραπομπής του Χρ. Μαρκογιαννάκη ψήφισαν 136 βουλευτές (8 κατά, 10 παρών και 13 λευκό).
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, Λ. Γρηγοράκος, Ρ. Ζήση και Φ. Παρασύρης και υπενθυμίζεται ότι το κυβερνών κόμμα έχει 154 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι στη μυστική ψηφοφορία δεν συντάχθηκαν με την επίσημη γραμμή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Κουκούλωμα διαρκείας
«Οπως έχει γίνει και άλλες φορές, σήμερα γράφεται ο επίλογος ενός έργου που έχει παιχθεί πάρα πολλές φορές σε αυτήν την αίθουσα σε όλες σχεδόν τις Εξεταστικές Επιτροπές και σήμερα αφορά το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ. Είναι το ίδιο περίπου σενάριο που υπήρχε και σε προηγούμενες Εξεταστικές Επιτροπές, οι ίδιοι πρωταγωνιστές -μερικά πρόσωπα αλλάζουν- και το τέλος είναι πάλι το ίδιο: κουκούλωμα και συγκάλυψη, αυτές οι λέξεις ταιριάζουν», τόνισε στην ομιλία του στη συνεδρίαση ο εισηγητής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, ο οποίος ήταν και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής που ασχολήθηκε με το σκάνδαλο.
«Στόχος, είπε, είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τα στελέχη τους, υπουργοί και άλλοι να μείνουν στο απυρόβλητο, το δε σύστημα που γεννάει, παράγει και αναπαράγει τέτοια σκάνδαλα να βγει κυριολεκτικά λάδι. Ας σταματήσει πλέον η κοροϊδία απέναντι στο λαό γιατί η διαφθορά είναι συνυφασμένη με το ίδιο το σύστημα σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο» και υπογράμμισε ότι είναι «συνήθης πρακτική το λάδωμα και η μίζα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο».
Τα σκάνδαλα, είπε, θα παράγονται και θα αναπαράγονται, αφού είναι το λάδι για να γυρνάει το γρανάζι σε ένα σύστημα που είναι άδικο και εκμεταλλευτικό.
Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε συμφωνήσει με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς να έχει αυταπάτες, εκτιμώντας από τότε ότι κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει...
Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι στο σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ οι ηγεσίες των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που γνώριζαν και γνωρίζουν έκλεισαν κυριολεκτικά οποιαδήποτε χαραμάδα υπήρχε και αρνήθηκαν τα αυτονόητα που είχαν καταγγελθεί επίσημα σε καταθέσεις για χρηματοδότηση των κομμάτων τους, προσώπων και υπουργών. Επίσης η Δικαιοσύνη που είναι ταχύτατη στο να βγάζει παράνομες τις απεργίες έδειξε μεγάλη ολιγωρία, ενώ η εταιρεία ΖΗΜΕΝΣ έκλεισε τη στρόφιγγα και έκανε συμφωνία σιωπής με τα στελέχη της.
Στη δική του παρέμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής κάλεσε το λαό και τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τη συμπαιγνία του δικομματισμού στο σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ, γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έκαναν το παν για να αποπροσανατολίσουν, να συσκοτίσουν την υπόθεση και να δώσουν μια ψεύτικη εικόνα για το σκάνδαλο. Υπήρξαν, είπε, βαρύγδουπες δηλώσεις, ψεύτικες αυτοκριτικές, τοποθετήσεις αποπροσανατολιστικές.
«Εμείς - τόνισε - από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν πρόκειται απλά για κάποιους οι οποίοι παραβίασαν τον όρκο τους ή αξιοποίησαν τη θέση τους ως υπουργοί. Μιλήσαμε για το καπιταλιστικό σύστημα που εκτρέφει, αναπτύσσει και αναπαράγει τα σκάνδαλα, τη διαφθορά και τις μίζες. Το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ είναι μεγάλο σκάνδαλο, αλλά το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η πολιτική σας, η πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων, είναι η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, το ξεπούλημα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, της "Ολυμπιακής", των λιμανιών, του υδάτινου πλούτου».

1 σχόλιο:

  1. Είναι ποτέ δυνατόν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού να βγάλουν στην φόρα όλο το αλισβερίσι με την εν λόγο εταιρεία; όταν αυτή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των απανταχού κομμάτων εξουσίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή